Een stok achter de deur
Door: Paul
Blijf op de hoogte en volg Paul & Nel
15 Oktober 2017 | Griekenland, Ouranopoli
Wij waren een paar dagen in Ouranopoli op het schiereiland Athos. Voor ons de laatst bereikbare plaats, want hierna begint de monnikenrepubliek: een autonoom stukje Griekenland, bestuurd door monniken. Er wonen er zo’n 1700, in 20 grote kloosters en in meerdere kleine eenheden. En een aantal in grotten in de heilige berg Athos. De monnikenrepubliek is ontoegankelijk voor de meeste stervelingen: gewone mannen kunnen er na toestemming maximaal 4 dagen verblijven, maar vrouwen mogen er helemaal niet komen - dat leidt maar af. Zelfs vrouwelijke dieren zijn er niet welkom.
Maar het hemd is uiteraard ook nader dan de pij, dus poezen mogen wel - om de kloosters ondiervrij te houden - en ook kippen zijn toegestaan, want de dooier van hun eieren wordt verwerkt in de verf voor de iconen. En dan zijn er natuurlijk ook veel vrouwelijke vogels: illegalen hou je altijd!
De monniken houden zich uiteraard bezig met bidden, maar doen ook aan export: iconen en allerlei andere huisvlijt. De winkeltjes in Ouranopoli liggen er vol mee. Rondlopend tussen al dat spul daar bedacht ik ook een heel nieuw verdienmodel voor de monniken: een spermabank! Er is immers een onuitputtelijke bron voorhanden: zuiver zeeluchtzaad, anoniem en biologisch verantwoord, afkomstig van scharrelmonniken!
Ik geef het idee gratis weg; wij gaan verder, even weg van de kusten, en trekken een paar dagen door het binnenland verder, richting Delphi.
Tineke En Aad:
Hoi Paul en Nel : wat weer een grappig en onderhoudend verhaal over deze monniken. Veel plezier in de binnenlanden. Lieve groet -
16 Oktober 2017 - 21:30
Leo En Annet:
Mooie stok! -
17 Oktober 2017 - 19:53
Hermien:
Mooie stok. Wellicht nog een geluidsstok of sterke zaklantaarn aanschaffen om de hondenoogjes tijdelijk te verbllinden. Maar nog belangrijker, hoe gaat het met je wond?
Een mooi verhaal over die moniken. Hoe zo Paul, een verdienmodel voor deze moniken? Hebben ze niet nodig. De kloosterordes hoeven geen belasting te betalen (eiland valt buiten de EU zone) en ze krijgen nog subsidie toe (vallen onder het cultuur erfgoed van de Unesco). Hoe dan ook, zo de foto's te zien, wie wil met ze ruilen??